fbpx

Šta je autofagija?

2016. godine japanski naučnik Yoshinori Ohsumi je dobio Nobelovu nagradu za medicinu, za istraživanja u oblasti autofagije.

Autofagija je prirodan proces pomoću kojeg se regenerišu ćelije svih živih organizama.

Autofagija je izuzetno značajna jer omogućava pravovremeno razgradnju i odbacivanje mikroorganizama i sopstvenih, starih i degenerisanih ćelija. Od razgrađenih mikroorganizama i sopstvenih ćelija stvaraju se NOVI PROTEINI koji su gradivni materijal za nove mlade ćelije.

Autofagija je „Veliko čišćenje“ i reciklaža nakon koje sledi produkcija novih „mladih“ ćelija. U autofagiji ključni faktor je VREME. Vreme za autofagiju treba da se poklapa sa vremenom spavanja, a vreme za ishranu se u ovom procesu zove „prozor ishrane“. Prozor je vreme kada u toku dana jedemo. Ako se prozor za ishranu otvara samo na šest do osam sati, smanjuje se opasnost od dijabetesa tip 2, gojaznosti, anemije, poremećaja masnoće u krvi, ateroskleroze…

Šta se dešava kada se suzi „prozor ishrane“? Suženi prozor ishrane smanjuje dnevne oscilacije gladi i povećava sagorevanje masti tokom noćnih sati.

Mali prozor ishrane koristan je za opšte zdravlje – povećava imunitet tako što „razlaže“ mikroorganizme, povećava otpornost na ultraljubičaste zrake, umanjuje rizik od raka dojke, snižava krvni pritisak, smanjuje rizik od srčanih oboljenja, poboljšava kvalitet sna…